Ga mee op reis op een 17e eeuws schip op weg naar Oost-Indië

In Nederland kennen wij veel te weinig over onze eigen Gouden Eeuw. Heel kort wordt er tijdens geschiedenisles over gesproken. En dat is vreemd, erg vreemd. Want Nederland was in de 17e eeuw niet alleen het rijkste land ter wereld, by far. Nee het was ook het meest vooruitstrevende land ter wereld op bijna alle gebieden die je je kunt bedenken.

17e Eeuws Nederland was een veilige haven

Doordat Nederland zich vrij vocht van de katholieke onderdrukking van Spanje, waar ook omringende landen onderdeel van waren, daar werd Nederland, door een Republiek te worden, een veilige haven voor vrijdenkers, voor filosofen, voor wetenschappers en gelovigen die voor hun ideeën in de omringende landen vervolgd zouden worden.

Nederland ontdekte bijvoorbeeld de molen, waarmee maarliefst 4 keer sneller hout gezaagd kon worden dan ervoor. Nederland creëerde schepen die sneller konden varen dan elk ander schip ter wereld, vandaar ontstond ook de legende van de Flying Dutchmen, en Nederland creëerde een ongelofelijk succesvolle handelsroute met Oost-Indië door het handelen in kruiden, wat op dat moment ontzettend in trek was in de wereld.

Ga tijdens de Gouden Eeuw op reis naar Oost-Indië

Heb jij je altijd al eens afgevraagd hoe het er aan toe zou gaan op zo’n Nederlands schip uit de 17e eeuw? Mocht je hier een romantisch beeld van hebben, dan ben ik bang dat dat niet lang stand zal houden, want de 2 maanden durende heenreis was een overlevingstocht welke weinigen van ons vrijwillig zouden doen als dit vandaag mogelijk zou zijn geweest.

Luister naar het bijzondere verhaal van Piet van Westen uit Gouderak. Een goede reis!