Amerikaanse Journaliste neemt ontslag wegens coronacensuur

Amerikaanse journalist neemt ontslag wegens corona censuur

Waar dokters en mensen van de GGZ zich steeds meer gaan uitspreken tegen de corona maatregelen, daar blijft het angstvallig stil rondom mensen die bij de Mainstream Media werken. Des te opvallender is het dat er nu een Amerikaanse journaliste, welke als producer werkte bij MSNBC, ontslag heeft genomen doordat ‘belangrijke feiten en studies over het coronavirus begraven zouden worden’.

Ariana Pekary bracht een brief naar buiten waarop ze aangeeft dat ze zich gedwongen voelde om de nieuwszender te verlaten.

“July 24th was my last day at MSNBC. I don’t know what I’m going to do next exactly but I simply couldn’t stay there anymore. My colleagues are very smart people with good intentions. The problem is the job itself. It forces skilled journalists to make bad decisions on a daily basis.”

Ariana Pekary, bij Fox News

Pekary geeft aan dat goede journalisten op een dagelijkse basis gedwongen worden om slechte beslissingen te nemen. De gekozen onderwerpen worden van bovenaf enorm gestuurd op basis van wat de top denkt wat de meeste kijkcijfers opleveren. Dit gaat ten koste van de waarheid, volgens Pekary.

taboe om te praten over kwaliteit content

“it’s taboo to discuss how the ratings scheme distorts content, or it’s simply taken for granted, because everyone in the commercial broadcast news industry is doing the exact same thing. But behind closed doors, industry leaders will admit the damage that’s being done”

Ariana Pekary, bij Fox News

Het is volgens Pekary een taboe om binnen MSNBC te praten over hoe de gekozen onderwerpen de kwaliteit van de content schaden, of mensen nemen het simpelweg voor lief, omdat iedereen in de Mainstream Media precies hetzelfde doet. Echter achter gesloten deuren praten de leiders wel degelijk over welke schade ze aanrichten met hun berichtgeving.

Mainstream Media is als een kanker

Pekary quote vervolgens een succesvolle TV veteraan die zei..

“We are a cancer and there is no cure… But if you could find a cure, it would change the world”

Anonieme TV veteraan

Een opgestapte MSNBC journalist, welke gerespecteerd werd binnen de nieuwszender, vergelijkt de verslaggeving van de Amerikaanse Mainstream Media letterlijk met kanker en linkt de ziekte ook met de verslaggeving omtrent het coronavirus.

“This cancer risks human lives, even in the middle of a pandemic. The primary focus quickly became what Donald Trump was doing (poorly) to address the crisis, rather than the science itself. As new details have become available about antibodies, a vaccine, or how COVID actually spreads, producers still want to focus on the politics. Important facts or studies get buried”

Ariana Pekary, Fox News

Er worden, volgens Pekary, mensenlevens op het spel gezet temidden van de pandemie. De focus van de verslaggeving kwam op Donald Trump te liggen en op wat hij fout deed, in plaats van wat de wetenschap zelf zegt. Nieuwe details die naar buiten kwamen worden systematisch genegeerd en belangrijke feiten worden begraven.

Verslaggeving is geen echt nieuws meer

Medewerkers binnen de Amerikaanse Mainstream Media hebben zelfs gezegd dat ze denken dat ‘kijkers niet voor nieuws naar ze toekomen, maar voor comfort’. Journalisten zelf beginnen nu dus op te merken dat wat ze aan het doen zijn niet eens meer als verslaggeving gezien kan worden, maar meer als emotionele manipulatie of ‘comfort’.

“Now maybe we can’t really change the inherently broken structure of broadcast news, but I know for certain that it won’t change unless we actually face it, in public, and at least try to change it”

Ariana Pekary, Fox News

Ariana Pekary denkt dat het huidige systeem niet meer te repareren is, maar ze is van mening dat er zeker geen verandering zal ontstaan wanneer men zich er niet publiekelijk over uit zal spreken en een poging waagt het te veranderen.

Het is erg bemoedigend om nu stilletjes aan te zien dat ook binnen de machtige Mainstream Media er mensen zijn die wakker beginnen te worden. Laat dit een inspiratie zijn voor Nederlandse journalisten om naar buiten te komen om zich uit te spreken voor de gestuurde verslaggeving waar zij zich aan moeten onderwerpen.