Brief aan oma en opa betreft corona

Beste Oma en Opa,

De opkomst van corona met de bijkomende coronamaatregelen maakte ons in het begin ongerust. We kwamen er al snel achter dat de maatregelen voornamelijk mensen van gemiddeld 82 jaar raakten en waren daarom bereid om voor jullie eventjes extra voorzichtig te doen.

We gingen afstand houden, niet alleen van oudere mensen, maar van iedereen. Ja gek hè? Want als we jullie niet mochten aanraken, dan zou je zeggen dat we anderen die geen gevaar lopen wel mogen aanraken, toch?

Het raakte kleine Ellie en Gijsbert ook harder dan we dachten. Ellie is nu 15 en zij mocht opeens niet meer naar school en zelfs niet meer naar feestjes toe waar ze nieuwe vriendjes en vriendinnetjes kan ontmoeten. Ellie zit nu veel binnen en ziet er ook iets minder vrolijk uit dan normaal.

Gijsbert is nog wat jonger dan Ellie, net 10 jaar geworden, en heeft dezelfde problemen gehad. Vroeger hielden we altijd van die leuke kinderfeestjes waarbij we met een groep kinderen van de basisschool naar de bioscoop gingen en daarna een speurtocht deden, weet je nog? Dat vond je altijd zo leuk om te zien. Ja, dat mogen we nu allemaal niet meer doen.

Wel is Gijsbert al aardig gewend om zijn mondkapje op te doen als we ergens met de bus naartoe gaan. Wat ik wel een beetje jammer vind is dat hij daardoor bang is geworden om mij een kusje te geven. Hij zegt dat hij mij niet dood wil maken en houdt daardoor ook extra veel afstand van mij. Maar dat doen we allemaal graag voor jullie hoor Oma en Opa.

Met Hans en mij gaat het nu iets minder goed, om eerlijk te zijn. Hans stond in het begin ook achter de coronamaatregelen, maar vind het nu toch wel jammer dat hij zijn baan kwijt is geraakt. Daardoor heeft hij wel wat tijd om de kinderen te helpen met studeren, maar ook is hij iets meer gaan drinken dan normaal. En naja, als hij er soms even doorheen zit dan reageert hij dat soms wel een beetje af op mij. Dat vind ik wel wat jammer, maar af en toe een blauw oog krijgen heb ik graag voor jullie over hoor Opa en Oma.

Wel had ik gehoord dat er al een middel is wat jullie kan helpen hè. Een geneesmiddel voor als je net ziek bent geworden. Hydro, hydroxychloroquine heet het dacht ik? Ja en dan moet je er nog iets bij doen geloof ik. Maar van Hugo de Jonge, die minister van Volksgezondheid mag dat niet, want dat is kwakzalverij. Ik vind het dan wel raar dat honderden doktoren zeggen dat het wel heel goed werkt. Maar als Facebook en Twitter het censureren, dan zal Hugo wel gelijk hebben toch? Wij wachten graag nog wat langer voor jullie hoor Opa en Oma.

Het is wel vervelend he dat we mekaar zolang al niet meer hebben gezien. De laatste keer dat we mekaar zagen moesten we zoveel afstand houden en zat er ook nog glas tussen ons. Hugo zegt dat we volgend jaar een vaccin krijgen en dat alles dan weer normaal wordt en dat we dan weer kunnen knuffelen enzo. Dat is mooi toch? Ja lief van ze, dat dat weer van ze mag, ze zijn zo aardig Mark en Hugo, die hebben echt het beste met ons voor. Dat weet ik zeker.

Wel hoorde ik Bill Gates nog zeggen dat het eerste vaccin niet helemaal top zou zijn en dat als je wat ouder je bent, je misschien wel 5 keer per jaar een vaccin moet komen halen, want het schijnt ook heel snel weer uit te werken en het virus zelf schijnt ook heel snel weer te muteren enzo. Maar, dat komt vast wel goed. Hij is een filantroop hè, die Bill Gates. Hij geeft al zijn geld gewoon zomaar weg aan de mensheid. Wat een lief persoon is het vind je ook niet? Ja die heeft ook vast het beste met ons voor, ja dat weet ik zeker.

Nou, het was goed weer even met jullie gesproken te hebben. Ik dacht ik stuur voor de zekerheid maar even een mail, want briefpapier kan corona opzitten he. Ja, wel jammer dat je nu geen tekening van Gijsbert kan krijgen natuurlijk. Ik snap eerlijk gezegd nog steeds niet helemaal waarom wij nu zo weinig meer mogen doen, terwijl we jullie ook niet meer mogen zien.

Hebben ze jullie eigenlijk wel gevraagd wat jullie willen doen? Want ja, het zijn toch wel een beetje jullie laatste dagen. En die wil je wel zo leuk mogelijk benutten toch? Of hebben ze jullie gewoon gedwongen te luisteren? Willen jullie dit eigelijk allemaal wel? Maar als jullie deze coronamaatregelen niet zouden willen, waarom moet iedereen zich er dan aanhouden? Hmm.. ze hebben gelukkig wel het beste met ons voor natuurlijk, dat weet ik zeker.

Tot volgend jaar! Hoop ik..

foto: Me-To-We