Coronabesmettingen in buitenlucht bij feest dokkum misleidend. Buitenlucht wél veilig.

Dokkum corona buitenlucht

Afgelopen weekend kwamen meerdere kranten met het nieuws naar buiten dat er een corona-uitbraak in Noord Friesland, in het plaatsje Dokkum, is geweest, tijdens een huisfeest in de buitenlucht. Dit bericht was om meerdere redenen opvallend te noemen, daar coronabesmettingen in Friesland laag zijn, maar vooral dat besmettingen in de buitenlucht nauwelijks voorkomen. De conclusie volgens GGD Fryslan was dan ook dat afstand houden in de buitenlucht ook noodzakelijk zou zijn. Maar is dat wel zo? Open Oogjes ging op onderzoek uit en nam contact op met GGD Fryslan en kwam tot een stuk gematigdere conclusie.

De voorstanders van de coronamaatregelen zouden blij zijn geweest dat er weer een waarschuwing gegeven kon worden welke als een soort herinnering kan fungeren voor mensen om zich aan de huidige maatregelen te houden. Zo kopte de Telegraaf:

‘Veertien mensen besmet met corona na feest in Dokkum’

Telegraaf

Geregeld zien we berichten voorbij komen dat politie buitenfeesten stopt voor het gevaar van het oplopen van coronabesmettingen. Hoe kunnen jongeren toch de algemene gezondheid zó in gevaar brengen voor hun eigen egoïstische redenen om plezier te hebben in het leven? Om die reden en voor de ‘bescherming’ van de algehele volksgezondheid staan de media klaar om feesten in de buitenlucht te demoniseren uit naam van het ‘helpen’ van de algemene volksgezondheid.

‘In het Noord-Friese Dokkum zijn zeker veertien mensen besmet door één bezoeker van een thuisfeestje.’

Telegraaf

De eerste misleiding van het Telegraaf artikel wordt al direct zichtbaar wanneer duidelijk wordt dat er niet 14 mensen besmet zijn geraakt op een feest in Dokkum in de buitenlucht, maar dat er één persoon op een feest is geweest die minimaal één ander persoon besmet zou hebben, welke ook nog binnen was zelfs, waardoor er dus in totaal niet 14, maar twee personen besmet zijn geweest op een feest, welke niet in de buitenlucht was dus, maar welke binnen is geweest.

Volgens de Friese GGD heeft het virus zich voornamelijk verspreid „op een terras in de buitenlucht.” De meeste besmette mensen zijn jongeren die elkaar kenden.

De besmettingen deden zich namelijk voor op een terras van het café de Halve Maan in Dokkum, welke volledig losstaat van het huisfeest. Twee medewerkers van het bedrijf zijn hierbij ook besmet geraakt en hebben alleen last van lichte symptomen zoals een lichte verkoudheid en een snotterige neus. Volgens eigenaar Theo Kingma ‘gaan ze daar normaal niet voor thuiszitten, maar nu uit voorzorg gaan ze twee weken in quarantaine’. Daarnaast heeft het bedrijf zijn deuren ook tijdelijk gesloten om de zaak schoon te maken.

Open Oogjes sprak met GGD Fryslan over hoe het zou kunnen dat deze mensen in de buitenlucht besmet zijn geraakt op een terras in de buitenlucht.

“Ons onderzoek heeft uitgewezen dat de omstandigheden op het terras dermate waren dat er bijna geen wind was, om de lucht te verplaatsen, en dat de mensen binnen 0,5 meter van mekaar zaten voor een langere periode dan 15 minuten.”

GGD Fryslan

Een dergelijke situatie kan dus vergeleken worden bij een situatie waarbij je binnen zit, waar de lucht normaal gesproken ook een stuk moeilijker verplaatst kan worden en je een verhoogd risico hebt besmet te raken. Combineer daarbij de situatie waarbij er op terrassen tegenwoordig vaak schermen worden gebruikt om groepen te ‘beschermen’, dan is de enigste logische conclusie die hieruit te trekken valt dat besmetting in de buitenlucht alleen mogelijk is bij weersomstandigheden, en/of mogelijk ook coronamaatregelen, die ervoor zorgen dat de buitensituatie vergeleken kan worden met een binnensituatie.

Frappant hieraan óók nog eens is, is dat coronamaatregelen in de buitenlucht, de kans op besmetting juist verhoogd in plaats van verlaagd, daar het er voor kan zorgen dat de wind niet voor de benodigde circulatie kan zorgen wat nodig is om de lucht te verversen.

‘Volgens de regionale gezondheidsdienst toont de Dokkumer uitbraak aan dat het belangrijk is om ook in de buitenlucht genoeg afstand van elkaar te houden.’

Telegraaf

Toont deze situatie nu aan dat het belangrijk is om afstand van elkaar te houden in de buitenlucht? Het klopt dat er dus een situatie kan ontstaan waarbij het mogelijk is dat mensen elkaar kunnen besmetten. Echter is de situatie dermate uitzonderlijk geweest dat dit geen reden geeft om alle buitensituaties als gevaarlijk te bestempelen, gezien in Nederland bijna altijd wel een bepaalde wind waait die de lucht voor je ververst.

Wat jammer is is dat overheidsinstanties én media gezamenlijk meedoen aan het verspreiden van misleiding via angst en het beter achten extra voorzichtig te zijn, dan mensen te bewapenen met de juiste kennis zodat ze zelf gedegen keuzes kunnen maken. Deze keuzes worden nu vanuit ‘veiligheidsrisico’s’ voor ons gemaakt, daar mensen zelf schijnbaar niet geschikt zijn hun eigen keuzes te maken. Iets wat voor corona wél normaal werd geacht en nu opeens gevaarlijk wordt geacht.