Categorie: Christendom

Jezus christus

Het Christendom begon uiteraard bij de persoon Jezus Christus. Geboren in het jaar 0, gezien de hele jaartelling bij hem is begonnen, was een Joodse timmerman en daarna prediker die de lang gepredikte profetieĆ«n vervulde van de voor hem gekomen Hebreeuwse profeten. Christus, wat letterlijk ‘de messias’ betekend, leefde in een tijd van onderdrukking door het machtige Romeinse Rijk. Hij was kritisch op de manier waarop zijn mede Joden hun geloof belijden en tegelijkertijd niet blij met de overheersing van de Romeinen. Lange tijd was er gepredikt over het komen van een verlosser, een messias, een Christus. Was Jezus de verwachte verlosser?

Ontstaan Christendom

Het begin van het Christelijke geloof begint wanneer Jezus Johannes de Doper ontmoet, gedoopt wordt en wanneer hij bovenkomt de Heilige Geest op hem neergedaald krijgt, tezamen met een luide stem welke verkondigde “Jij bent mijn geliefde zoon, in welke ik tevreden ben”. Jezus van Nazareth, wat zijn geboorteplaats en tevens zijn geboortenaam was, vertrok al snel hierna richting de woestijn om 40 dagen te vasten en om zichzelf te testen zodat zijn wedergeboorte in zijn spirituele vorm voltooid kon worden. Na dit succesvol te hebben doorstaan verzamelde hij zijn discipelen en begon hij aan zijn prediking.

De Apostelen

Jezus verzamelde 12 apostelen en begon zijn jaren van prediken en het verrichten van wonderen in de omgeving van Galilea en later Judea en Perea. Met de bijzondere wonderen als het veranderen van water in wijn en het lopen op water verrichte Jezus in totaal 8 wonderen, waarvan de herrijzenis uit de dood de laatste was. Jezus verscheen aan zijn 12 discipelen, sprak de woorden “Het is voltooid” uit en blies de Heilige Geest de 12 apostelen in en waarmee hiermee hij de nieuwe periode van het Christendom in zou luiden.

De scheiding met het Jodendom

Met het inblazen van de Heilige Geest in de apostelen begon een nieuwe periode waar het Christendom uiteindelijk uit voort zou groeien. In het begin echter wachtte een lastige periode waarin de Joden een keuze moesten maken om Jezus te erkennen als de verlosser waarover zoveel geprofeteerd was, of om hem te verwerpen. Immers, de verlosser zou een koning van de Joden worden, echter was Jezus gestorven aan het kruis, wat hem geen Aardse koning zou maken, maar een spirituele. De apostelen zelf, welke allen Joden waren en werden gezien als Joods Christelijk hadden de taak om de eerdere gesloten Joodse cultuur nu open te stellen voor niet-Joden. Dit viel uiterst moeizaam bij vele orthodoxe Joden, waardoor er een scheiding uitstond tussen het traditionele Jodendom en het nieuwe Christendom van Jezus Christus.

Christelijke religie werd de grootste

De Christelijke religie zou zich uiteindelijk middels Rome, na honderden jaren als verboden religie aangeduid te zijn, via keizer Constantinopel omvormen als de officiƫle religie van het Romeinse Rijk. En hoewel hier meerdere consessies voor gedaan moesten worden, zoals het verplaatsen van de geboortedag van Jezus, naar 25 december, welke aansluit op de viering van de Romeinse God Mithras, en andere tegemoetkomingen om de religieuze transitie van het Romeinse Rijk te verzachten, gebeurde het wonderbaarlijke dat de overheerser van Israel uiteindelijk zou veranderen in een van oorsprong Joodse religie.

In onze moderne tijd heeft het Christelijk geloof nu ongeveer 2,3 miljard aanhangers en beslaat daardoor 29% van de totale wereldbevolking, anno 2020. Jezus was misschien geen Aardse koning geworden, maar heeft inmiddels meer dan 1000 jaar de titel gedragen van de grootste religieuze koning op Aarde.

"Innerlijker worden is wijzer worden en wijzer worden is innerlijker worden."

Emanuel Swedenborg