Categorie: De Nieuwe Kerk

Emanuel Swedenborg

De Zweedse mysticus Emanuel Swedenborg is voor velen een onbekende Christelijke naam, maar is 1 van de meest interessante figuren binnen het Christendom. Geboren in 1688 en voor een groot deel van zijn leven in Stockholm wonende groeide hij op in de Renaissance periode waarin het kerkelijke dogma werd vervangen voor reden en wetenschap.

Het eerste deel van zijn leven besteedde hij voornamelijk aan een grote verscheidenheid aan wetenschappen. Swedenborg was een briljant man, op bijna elk vlak. Hij was een wiskundige, een theoloog, een geoloog, een anatomist, een mineraloog, kosmoloog, astroloog, chemicus en zo kan ik nog wel even doorgaan. Hij publiceerde ongeveer 14.000 stukken in zijn carriëre over enorm uiteenlopende onderwerpen.

Het Christendom van Swedenborg

Swedenborg claimt dat toen hij 53 jaar oud was hij een spirituele ontwakening heeft gehad waarmee hij een soort langdurige openbaring heeft gekregen, welke maarliefst 29 jaar duurde, en in die periode contact had met Engelen die aan hem de spirituele wereld lieten zien. Deze openbaring heeft Swedenborg vervolgens o.a. opgeschreven in zijn boek ‘Hemel en Hel’, welke 1 van de 25 boeken is die hij in deze periode publiceerde.

Swedenborg dwong aan op dat het Woord in de bijbel verschillende lagen van betekenis kent. Het lichamelijke, het spirituele en het hemelse. Allen staan ze gesynchroniseerd aan mekaar en alle soorten mensen en Engelen kunnen de Christelijke teksten lezen en zullen deze elk op hun eigen manier begrijpen.

Hij besteedde een groot deel van zijn aandacht aan de ontvouwing van verscheidene Bijbelse teksten. Hij creëerde enorm uitgebreide uiteenzettingen over de Genesis, Exodus en de Apocalyps, waarin hij de spirituele betekenis laat zien van elk vers uit de Bijbel.

De Nieuwe Kerk

Swedenborg omschreef de spirituele betekenis van een kerk niet als een gebouw, wat buiten ons staat, maar als een kerk dat binnen ons staat, waar hij met God kan samen zijn, een spirituele kerk dus. Aan het einde van zijn leven schreef hij een allesomvattend boek genaamd ‘De Ware Christelijke Godsdienst’ waarin hij al zijn kennis samenvatte en welke als basis kan en waarschijnlijk zal gaan dienen voor een toekomstige Nieuwe Kerk.

"Innerlijker worden is wijzer worden en wijzer worden is innerlijker worden."

Emanuel Swedenborg