Wayfair – Doet een van de grootste Amerikaanse online warenhuizen aan kinderhandel?

Wayfair Kinderhandel

Wayfair, een grote naam in de Amerikaanse internetwereld, een soort bol.com zeg maar, lijkt te zijn betrapt op het voeren van kinderhandel via hun website. Jawel, je leest het goed, hoogstwaarschijnlijk konden er vermiste kinderen besteld worden via hun website. Hoe? We leggen het uit..

Is it possible Wayfair involved in Human trafficking with their WFX Utility collection? Or are these just extremely overpriced cabinets? (Note the names of the cabinets) this makes me sick to my stomach if it’s true 🙁

PrincessPeach1987

Te hoog geprijsde artikelen

Het begon bij een Reddit gebruiker genaamd PrincessPeach1987 die berichtte over een theorie dat Wayfair via de verkoper WFX Utility te hoog geprijsde kasten aanbood van tussen de 12.000 en 15.000 dollar. De kasten zien er als volgt uit:

“There is, of course, no truth to these claims. The products in question are industrial grade cabinets that are accurately priced.”

Wayfair

Wayfair geeft aan in een officiële reactie op de aantijgingen dat de kasten correct geprijsd zijn doordat er hoogwaardige industriële kasten zijn gebruikt. Wij trekken deze uitleg toch ietwat in twijfel.

Meerdere te hoog geprijsde producten

Extra twijfel ontstaat wanneer andere gebruikers van Reddit de proef op de som nemen en op onderzoek gaan naar vergelijkbare producten die te hoog geprijsd zijn. Zo vinden ze bijvoorbeeld kussens.

En zelfs douchegordijnen, die naast dat ze een te hoge prijs hebben, dezelfde producten ook te koop zijn met een veel lagere prijs.

Producten bevatten namen van missende kinderen

De te hoog geprijsde artikelen komen allemaal met een naam vergezeld. Bijvoorbeeld een kast genaamd Yaritza, of een kussen genaamd Dunston. Naast het feit dat die namen nogal ongebruikelijk zijn voor dergelijke producten, wordt het helemaal vreemd wanneer zo goed als alle namen vermiste kinderen zijn wanneer je op de namen gaat zoeken.

Wayfair haalt producten van site

“Recognizing that the photos and descriptions provided by the supplier did not adequately explain the high price point, we have temporarily removed the products from site to rename them and to provide a more in-depth description and photos that accurately depict the product to clarify the price point.”

Wayfair

Mocht je deze bizarre claims zelf willen nakijken op de Wayfair website, dan is dit helaas niet meer mogelijk. Enkele uren nadat de claim bekend werd gemaakt aan Wayfair zelf werden de artikelen volledig van de site verwijderd. Hun uitleg was dat de foto’s en beschrijvingen niet recht doen aan de hoge prijzen. Betekend dit dat diezelfde producten met dezelfde naam en prijs later weer terug gaan komen op hun website? Reken daar maar niet op!

Missende kinderen uit detentiecentra

In 2019 kwam Wayfair slecht in het nieuws doordat honderden medewerkers boos waren over het feit dat Wayfair matrassen en bedden leverde aan ICE detentiecentra waar migranten werden gehuisvest.

ICE detentiecentra, waar kinderen van hun ouders worden gescheiden, juist om kinderhandel vanuit Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten te voorkomen, worden vanuit daar doorgestuurd naar ‘familie’ en of instanties, waarna bij controle deze kinderen niet meer getraceerd konden worden.

A top official with the Department of Health and Human Services told members of Congress on Thursday that the agency had lost track of nearly 1,500 migrant children it placed with sponsors in the United States, raising concerns they could end up in the hands of human traffickers or be used as laborers by people posing as relatives

Boys and Girls Club misbruik

De directeur van Wayfair is de miljardair Niraj Shah, welke ook het hoofd is van het Shah Familie fonds. In 2019 kwam het Shah fonds slecht in het nieuws doordat het meerdere donaties had verleend aan de Boys and Girls Club, welke gelinkt werd aan honderden kindermisbruik zaken.

More than 200 people across 30 states say that they were sexually abused as children by people with ties to the Boys & Girls Clubs of America, which serves more than 4 million children as the nation’s largest youth development nonprofit.

Hearst Connecticut Media onderzoek

Kinderhandelaar aangehouden met Wayfair shirt aan

Op 21 Juni 2020 werd er een man aangehouden genaamd Fredrick Walker Jr. welke verdacht werd van het voeren van kinderprostitutie. Fredrick had een shirt aan van Wayfair. Toeval?

Betekenis ‘naam’ Wayfair

Een ander interessant feit is wanneer je de betekenis van de naam Wayfair, doch in een ietwat andere manier, maar met dezelfde uitspraak gaat ontleden, je wel een heel interessante betekenis krijgt..

Poging tot ontkrachten theorie

Een gevalletje van waar rook is is vuur is het ook wanneer een bedrijf zich zo snel mogelijk en zo duidelijk mogelijk wil distantiëren van een bepaalde claim. Zo was de bekende fact checker Snopes er als de kippen bij om de theorie als False te bestempelen, zonder de bewering echt te kunnen ontkrachten.

Youtube

Daarnaast wanneer je nu zoekt op ‘Wayfair’ via YouTube vind je als eerste een video van de BBC waarin direct wordt aangegeven dat het om een valse samenzweringstheorie gaat. Heel toevallig vind je nu ook op Google, wanneer je zoekt op ‘Wayfair’ dat datzelfde artikel helemaal naar boven is gekomen en op positie 2, pal onder Wayfair, is komen te staan. Met meerdere verwijzingen daar weer onder naar filmpjes en andere artikelen die de theorie zouden hebben ‘ontkracht’.

Dergelijke handelingen, samen met het verwijderen van de artikelen van de website, maken Wayfair alleen maar meer verdacht en niet minder. Hoevaak ze ook het woord ‘conspiracy theory’ er tegenaan gooien. Mensen zien steeds vaker dat deze term wel erg makkelijk wordt gebruikt om een theorie te ontkrachten.

Onderzoek naar Wayfair

Maar gelukkig zijn er ook nog mensen op hoge plaatsen die tegen het onrecht van kinderhandel strijden. President Trump bekijkt of er een onderzoek mogelijk is te maken naar het hele voorval. Is het een kwestie van tijd dat er een groot kinderhandel netwerk wordt ontdekt?

Het is afwachten of er verder onderzoek zal komen. Maar met de laatste gebeurtenissen betreft Jeffrey Epstein, en nu Ghislaine Maxwell ligt er een vergrootglas op praktijken rondom kinderhandel en zijn wij erg benieuwd op wat de volgende stappen zullen zijn van de Trump administratie.